| 1. What is the highest address possible if 16 bits are used for each address? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 2. Which of the following memories contains a thin film of magnetic material sand witched between two permanent bias magnets? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 3. What is the name of the chip which has more than once processor on it? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 4. What is a portion of memory that serves as a temporary repository for data as it waits for a given action? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 5. Methods used to organize and physically store disk data are cylinder and | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 6. A dot-matrix printer | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 7. The term "memory" applies to which one of the following | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 8. The proper definition of a modern digital computer is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 9. Which of the following is used to make a programs run when the computer is switched on. | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 10. A reflective marker that indicates the end of the usable tape is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 11. Which of the following are not likely to be found on a PC main circuit board | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option D
Explanation:
Available Soon.
|
| 12. Character readers are those devices which read the characters printed on the source documents and then convert them directly into computer-usable input. Which of the following is not a character reader? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option D
Explanation:
Available Soon.
|
| 13. An optical input device that interprets pencil marks on paper media is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 14. The first microprocessors produced by Intel Corpn. and Texas Instruments were used primarily to control small | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 15. The ASCII code for the character J is: | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 16. The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage elements called | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 17. To locate a data item for storage is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option D
Explanation:
Available Soon.
|
| 18. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the: | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option D
Explanation:
Available Soon.
|
| 19. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 20. In the language of the computer profession, one thousand position of main storage is represented with the letter | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 21. The word 'Computer' usually refers to the Central Processor Unit plus | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 22. Communication using a modulated carrier to apply a data signal to a transmission medium in analog form is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option D
Explanation:
Available Soon.
|
| 23. A device that can accept data, hold them & deliver them on demand at a later time is known as | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 24. An output device that converts data from a binary format in main storage to coded hole patterns punched into a paper tape is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 25. First CAD system called AutoCAD for the PCs was announced in the year 1982. Can you tell who announced it? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 26. Most important advantage of an IC is its | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 27. The main purpose of time sharing techniques used in computers is to make the best use of the | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 28. Which of the following is not true of immediate processing? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 29. When an input electrical signal A=10100 is applied to a NOT gate, its output signal is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 30. What is the name of the earliest calculating machine which was based on concepts found in modern computers but was unfortunately never built? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 31. The input unit of a computer | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 32. Which of the following is used as storage locations both in the ALU and the control section of a computer? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 33. The accuracy of the floating point numbers representable into 16 bit words of a computer is approximately | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 34. Which of the following is a special purpose language used to describe to a computer's operating system. | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 35. A technique for processing jobs on a first-come, first-served basis is known as | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 36. Data systems for planning are often called | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 37. A type of instruction that can produce several lines of machine language code is a | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 38. A common use of computer in office is for | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 39. Hard disks are formatted in the same manner as floppy disks. However, before a hard disk can be formatted, it must first be _________ | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 40. A compiler means | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option D
Explanation:
Available Soon.
|
| 41. A notation used to express clearly on algorithm is known as | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 42. What process prepares the magnetic surface of a disk by creating concentric circles, called tracks, around the disk? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 43. Which selection below best describes the term data processing? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 44. A device that both transmits and receives data is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option D
Explanation:
Available Soon.
|
| 45. Which of the following is a communication network that is devoted to carrying computer information. | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option C
Explanation:
Available Soon.
|
| 46. The barcode which is used on all types of items, is read by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning device? | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option A
Explanation:
Available Soon.
|
| 47. The main purpose of the off line device is | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
| 48. Symbolic languages were developed in | ||||||||
Free MCQs www.sharemcq.com
Answer: Option B
Explanation:
Available Soon.
|
No comments:
Post a Comment
Your Feedback is hearty Requested to make the MCQs Collection better.